ANATOMIA I FIZJOLOGIA, PODSTAWY DIETETYKI

  TERMINY SZKOLENIA

Szkolenia w systemie e-learning.

ANATOMIA I FIZJOLOGIA

PODSTAWY DIETETYKI

Szkolenie PFS® Anatomia i Fizjologia to podstawowy zakres wiedzy z anatomii funkcjonalnej i fizjologii w wysiłku fizycznym. Szkolenie zawiera niezbędną wiedzę w rozumieniu pracy ludzkiego organizmu w kontekście jego funkcjonowania, budowania poprawności ruchu, jak i zastosowania fizjologicznych aspektów w kształtowaniu bezpiecznego treningu. Poprzez wyjaśnienie zagadnień z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki ruchu zyskujesz gruntowną wiedzę w kluczowych działaniach jaki rodzaj wysiłku oraz jakie metody i techniki mają wpływ na budowanie pożądanych zdolności motorycznych. W celu zrozumienia metod kształtowania zdolności motorycznych niezbędna jest praktyczna wiedza w zakresie fizjologicznych podstaw ich kształtowania.

Kurs przeznaczony jest dla osób rozpoczynających swoją edukację w dziedzinach fitness/treningu i chcą przejść na wyższy poziom edukacji. Kurs przeznaczony jest również dla osób chcących usystematyzować wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka. Jest to szkolenie podstawowe, które pozwala na zdobycie niezbędnej wiedzy, umożliwiającej udział w dalszych szkoleniach uzupełniających w zakresie Instruktora Fitness/Trenera Personalnego, gdzie minimalnym wymogiem jest znajomość anatomii i fizjologii człowieka.

Podstawy Dietetyki to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie.  Czy jest ona do końca zbilansowana i racjonalna? Czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem?

Moduł ten to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo. Aby zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych.
Po przebytym szkoleniu będziesz wiedział dlaczego sięgasz po żywność, które z produktów wybierać by świadomie kształtować swoją sylwetkę oraz w jaki sposób przechowywać te produkty. Dodatkowo dowiesz się prawdy odnośnie indeksów, markerów i technik stosowanych w dietetyce.

Czego nauczysz się na szkoleniu?

Czego nauczysz się na szkoleniu?

Kości i stawy:

  • Funkcje układu kostnego.
  • Rodzaje tkanki kostnej.
  • Rodzaje kości.
  • Główne kości poszczególnych części ciała.
  • Głowa – kość czołowa, ciemieniowa, potyliczna, skroniowa; kość nosowa, kość jarzmowa, szczęka, żuchwa.
  • Kręgosłup i klatka piersiowa – liczba kręgów, lordoza, kifoza, skolioza, części kręgosłupa i odpowiadające im kręgi, rodzaje żeber).
  • Ramię – obojczyk, łopatka.
  • Miednica – kość biodrowa, łonowa i kulszowa.
  • Kończyna dolna i górna – kość ramienna, kości przedramienia (łokciowa i promieniowa), kości nadgarstka, kości śródręcza, paliczki; kość udowa, kości podudzia (piszczelowa i strzałkowa), kości stepu, śródstopia, paliczki.
  • Rodzaje połączeń kości – ścisłe, półścisłe, ruchome
  • Stawy ruchome i ich rodzaje – kulisty, eliptyczny, siodełkowaty, zawiasowy, obrotowy, płaski.
  • Ruchy stawów – nazewnictwo specjalistyczne (zginanie, prostowanie, odwodzenie + odwodzenie horyzontalne, przywodzenie + przywodzenie horyzontalne, rotacja wewnętrzna, zewnętrzna, obwodzenie, supinacja, pronacja, przeciwstawianie, unoszenie, obniżanie, wysuwanie do przodu, cofanie, zginanie grzbietowe, zginanie podeszwowe – prostowanie, odwracanie stopy = unoszenie brzegu przyśrodkowego (wewnętrznego) = supinacja, nawracanie stopy = unoszenie brzegu bocznego (zewnętrznego) = pronacja, zgięcie do boku, rotacje).


Mięśnie i praca mięśni:

  • Funkcje układu mięśniowego.
  • Rodzaje tkanki mięśniowej.
  • Struktura mięśnia szkieletowego.
  • Definicje używane w opisie mięśni (przyczep początkowy, końcowy, bezpośredni, brzusiec).
  • Przyczepy mięśniowe – ścięgna, powięź.
  • Działanie mięśni.
  • Rola mięśni w ruchu.
  • Rodzaje skurczy mięśniowych.
  • Włókna mięśniowe.
  • Układ nerwowy i jego rola w generowaniu skurczy mięśniowych.
  • Główne mięśnie ciała.
  • Głowa i szyja.
  • Klatka piersiowa i brzuch.
  • Obręcz barkowa i kończyna górna.
  • Obręcz biodrowa i kończyna dolna.
  • Przyczepy mięśniowe i funkcje poszczególnych mięśni.
 
Serce, płuca i układ krążenia:
  • Krew.
  • Funkcje układu krwionośnego.
  • Struktura krwi.
  • Serce, mały i duży obieg krwi.
  • Układ wrotny wątroby i naczynia wieńcowe.
  • Żyły i tętnice, ciśnienie krwi i tętno.
  • Krzepniecie krwi.
  • Główne naczynia krwionośne.
  • Budowa płuc, funkcja aparatu oddechowego.
  • Adaptacje i parametry układów w wysiłku fizycznym.

Energetyka wysiłków:
  • Substraty energetyczne.
  • ATP.
  • Metabolizm – katabolizm i anabolizm.
  • 3 sposoby wytwarzania energii w trakcie ćwiczeń.
  • Wpływ wysiłku fizycznego na układ kostny.
  • Wpływ wysiłku fizycznego na układ mięśniowy.
  • Wpływ wysiłku na układ nerwowy.
  • Wpływ wysiłku fizycznego na układ oddechowy.
  • Wpływ wysiłku na układ krążenia.
  • Źródła energii.
  • Rodzaje przemian.

 

  • Budowy układu pokarmowego
  • Roli każdego fragmentu przewodu pokarmowego
  • Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami
  • Czym jest smak i apetyt
  • Dlaczego kończymy spożywanie posiłku
  • Dlaczego jesteśmy głodni
  • Skąd bierzemy energię na ruch
  • Czym jest Indeks sytości
  • Jakie produkty wybrać by uzyskać deficyt energetyczny
  • Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku
  • Dlaczego wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc na okrętkę kurczaka, jaja, wołowinę, warzywa
  • Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczka (zjedzona w jednym posiłku)
  • Czym jest kaloria
  • Czym jest bilans energetyczny
  • mineralnych (makro i mikro elementach)
  • witamin (rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach)
  • błonnika pokarmowego
  • białek / aminokwasów (współczynnik NPU)
  • węglowodanów (mono-, di-, poli-, oligo- sacharydów)
  • Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów: tłuszczy (NKT, JNKT, WNKT, NNKT, zasada Harrisa odnośnie WNKT)
  • Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety
  • Zalecenia IŻŻ
  • Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy
  • Rola śniadania 
  • Woda skutki odwodnienia i przewodnienia
  • Dlaczego woda jest hipotonikiem
  • Wodę czy może izotonik / hipertonik / hipotonik
  • Jaką wodę spożywać
  • Ile wody spożywać
  • Skład ciała człowieka
  • Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej
  • Czym jest PPM, CPM, PAL
  • Jak obliczyć energetykę posiłku (wzór czy może kalorymetria pośrednia albo bezpośrednia)
  • Dlaczego wzory różnią się od siebie?
  • W jaki sposób dobrać energetykę by uzyskać pożądany efekt
  • Wstęp do otyłości
  • Wskaźniki masy ciałaW jaki sposób czytać opakowania
  • E - 160a - sama chemia (czy to gwarantowany nowotwór)?
  • Czy słodzik = nowotwór = Aspartam ?
  • Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
  • Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności Na jakich tłuszczach smażyć ?
  • W jaki sposób przechowywać żywność ?
  • Straty witamin podczas obróbki kulinarnej
  • Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów
  • Jakie warzywa wybrać
  • Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
  • Pieczywo - które wybierać.

 

 

  CZYTAJ WIĘCEJ

Materiały w wersji elektronicznej.

Po dokonaniu płatności uczestnik otrzymuje nielimitowany dostęp do platformy e-learningowej, gdzie znajdują się wszystkie materiały szkoleniowe.

 

Dostęp do platformy uczestnik otrzymuje drogą mailową po dokonaniu płatności (po otrzymaniu informacji o zmianie statusu płatności na aktywny).

Szkolenia dostępne są w cenie 560 zł.

Szkoleniowcy

Najbliższe szkolenia

Umów się z doradcą
Skorzystaj z naszego doświadczenia umów się na bezpłatną konsultację.
Wypełnij formularz