Szkolenie PFS® Anatomia i Fizjologia to podstawowy zakres wiedzy z anatomii funkcjonalnej i fizjologii w wysiłku fizycznym. Szkolenie zawiera niezbędną wiedzę w rozumieniu pracy ludzkiego organizmu w kontekście jego funkcjonowania, budowania poprawności ruchu, jak i zastosowania fizjologicznych aspektów w kształtowaniu bezpiecznego treningu. Poprzez wyjaśnienie zagadnień z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki ruchu zyskujesz gruntowną wiedzę w kluczowych działaniach jaki rodzaj wysiłku oraz jakie metody i techniki mają wpływ na budowanie pożądanych zdolności motorycznych. W celu zrozumienia metod kształtowania zdolności motorycznych niezbędna jest praktyczna wiedza w zakresie fizjologicznych podstaw ich kształtowania.
Kurs przeznaczony jest dla osób rozpoczynających swoją edukację w dziedzinach fitness/treningu i chcą przejść na wyższy poziom edukacji. Kurs przeznaczony jest również dla osób chcących usystematyzować wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka. Jest to szkolenie podstawowe, które pozwala na zdobycie niezbędnej wiedzy, umożliwiającej udział w dalszych szkoleniach uzupełniających w zakresie Instruktora Fitness/Trenera Personalnego, gdzie minimalnym wymogiem jest znajomość anatomii i fizjologii człowieka.
|
Podstawy Dietetyki to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie. Czy jest ona do końca zbilansowana i racjonalna? Czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem?
Moduł ten to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo. Aby zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych. Po przebytym szkoleniu będziesz wiedział dlaczego sięgasz po żywność, które z produktów wybierać by świadomie kształtować swoją sylwetkę oraz w jaki sposób przechowywać te produkty. Dodatkowo dowiesz się prawdy odnośnie indeksów, markerów i technik stosowanych w dietetyce.
|
Kości i stawy:
- Funkcje układu kostnego.
- Rodzaje tkanki kostnej.
- Rodzaje kości.
- Główne kości poszczególnych części ciała.
- Głowa – kość czołowa, ciemieniowa, potyliczna, skroniowa; kość nosowa, kość jarzmowa, szczęka, żuchwa.
- Kręgosłup i klatka piersiowa – liczba kręgów, lordoza, kifoza, skolioza, części kręgosłupa i odpowiadające im kręgi, rodzaje żeber).
- Ramię – obojczyk, łopatka.
- Miednica – kość biodrowa, łonowa i kulszowa.
- Kończyna dolna i górna – kość ramienna, kości przedramienia (łokciowa i promieniowa), kości nadgarstka, kości śródręcza, paliczki; kość udowa, kości podudzia (piszczelowa i strzałkowa), kości stepu, śródstopia, paliczki.
- Rodzaje połączeń kości – ścisłe, półścisłe, ruchome
- Stawy ruchome i ich rodzaje – kulisty, eliptyczny, siodełkowaty, zawiasowy, obrotowy, płaski.
- Ruchy stawów – nazewnictwo specjalistyczne (zginanie, prostowanie, odwodzenie + odwodzenie horyzontalne, przywodzenie + przywodzenie horyzontalne, rotacja wewnętrzna, zewnętrzna, obwodzenie, supinacja, pronacja, przeciwstawianie, unoszenie, obniżanie, wysuwanie do przodu, cofanie, zginanie grzbietowe, zginanie podeszwowe – prostowanie, odwracanie stopy = unoszenie brzegu przyśrodkowego (wewnętrznego) = supinacja, nawracanie stopy = unoszenie brzegu bocznego (zewnętrznego) = pronacja, zgięcie do boku, rotacje).
Mięśnie i praca mięśni:
- Funkcje układu mięśniowego.
- Rodzaje tkanki mięśniowej.
- Struktura mięśnia szkieletowego.
- Definicje używane w opisie mięśni (przyczep początkowy, końcowy, bezpośredni, brzusiec).
- Przyczepy mięśniowe – ścięgna, powięź.
- Działanie mięśni.
- Rola mięśni w ruchu.
- Rodzaje skurczy mięśniowych.
- Włókna mięśniowe.
- Układ nerwowy i jego rola w generowaniu skurczy mięśniowych.
- Główne mięśnie ciała.
- Głowa i szyja.
- Klatka piersiowa i brzuch.
- Obręcz barkowa i kończyna górna.
- Obręcz biodrowa i kończyna dolna.
- Przyczepy mięśniowe i funkcje poszczególnych mięśni.
Serce, płuca i układ krążenia:
- Krew.
- Funkcje układu krwionośnego.
- Struktura krwi.
- Serce, mały i duży obieg krwi.
- Układ wrotny wątroby i naczynia wieńcowe.
- Żyły i tętnice, ciśnienie krwi i tętno.
- Krzepniecie krwi.
- Główne naczynia krwionośne.
- Budowa płuc, funkcja aparatu oddechowego.
- Adaptacje i parametry układów w wysiłku fizycznym.
Energetyka wysiłków:
- Substraty energetyczne.
- ATP.
- Metabolizm – katabolizm i anabolizm.
- 3 sposoby wytwarzania energii w trakcie ćwiczeń.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ kostny.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ mięśniowy.
- Wpływ wysiłku na układ nerwowy.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ oddechowy.
- Wpływ wysiłku na układ krążenia.
- Źródła energii.
- Rodzaje przemian.
|
- Budowy układu pokarmowego
- Roli każdego fragmentu przewodu pokarmowego
- Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami
- Czym jest smak i apetyt
- Dlaczego kończymy spożywanie posiłku
- Dlaczego jesteśmy głodni
- Skąd bierzemy energię na ruch
- Czym jest Indeks sytości
- Jakie produkty wybrać by uzyskać deficyt energetyczny
- Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku
- Dlaczego wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc na okrętkę kurczaka, jaja, wołowinę, warzywa
- Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczka (zjedzona w jednym posiłku)
- Czym jest kaloria
- Czym jest bilans energetyczny
- mineralnych (makro i mikro elementach)
- witamin (rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach)
- błonnika pokarmowego
- białek / aminokwasów (współczynnik NPU)
- węglowodanów (mono-, di-, poli-, oligo- sacharydów)
- Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów: tłuszczy (NKT, JNKT, WNKT, NNKT, zasada Harrisa odnośnie WNKT)
- Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety
- Zalecenia IŻŻ
- Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy
- Rola śniadania
- Woda skutki odwodnienia i przewodnienia
- Dlaczego woda jest hipotonikiem
- Wodę czy może izotonik / hipertonik / hipotonik
- Jaką wodę spożywać
- Ile wody spożywać
- Skład ciała człowieka
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej
- Czym jest PPM, CPM, PAL
- Jak obliczyć energetykę posiłku (wzór czy może kalorymetria pośrednia albo bezpośrednia)
- Dlaczego wzory różnią się od siebie?
- W jaki sposób dobrać energetykę by uzyskać pożądany efekt
- Wstęp do otyłości
- Wskaźniki masy ciałaW jaki sposób czytać opakowania
- E - 160a - sama chemia (czy to gwarantowany nowotwór)?
- Czy słodzik = nowotwór = Aspartam ?
- Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
- Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności Na jakich tłuszczach smażyć ?
- W jaki sposób przechowywać żywność ?
- Straty witamin podczas obróbki kulinarnej
- Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów
- Jakie warzywa wybrać
- Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
- Pieczywo - które wybierać.
|